Concentrate Control System CCSMed

Het Acess Concentrate Control System (CCSMed) 

Het Concentrate Control System, kortweg CCSMed, zorgt voor de centrale distributie van één of meerdere concentraten naar de diverse dialyseplaatsen. De Acess CCSMed systemen zorgen voor een constant aanbod op elk aansluitpunt.

Het systeem bestaat uit een viertal onderdelen:

 • De CCSMed besturingskast;
 • De concentraatdagtank(s);
 • De PE-Xa concentraat opvoerleiding(en), tussen de besturingskast en de concentraatdagtank(s);
 • De PE-Xa concentraat verdeelleiding(en), tussen de concentraatdagtank(s) en de dialyseplaatsen.  

 

300_2kk.jpg         300_8kk.jpg

 

De CCSMed systemen zijn inzetbaar voor alle voorkomende merken, concentraties en kwaliteiten concentraat. Volledig geautomatiseerd wisselt het systeem van een lege naar een volle bulkvoorraad concentraat, indien gewenst wordt deze wisseling plus overige alarmen doorgeven aan een signaleringstableau en/of het GBS/GMS systeem.

Het systeem zorgt ervoor dat er op iedere dialyse- en/of technische plaats de beschikking is over één of meerdere kwaliteiten concentraat, via een snelkoppelingen systeem (met kleurcodering: rood, blauw en grijs) kan men een keuze maken.

 

De werking van het Acess CCSMed systeem

Het totale systeem is gebaseerd op ‘valdruk’ (=zwaartekracht), zodoende wordt de invloed van elektrische dan wel mechanische onderdelen beperkt en wordt de werking van het systeem gegarandeerd. Dit heeft als grote voordeel dat bij een storing de dialysebehandeling niet onder- dan wel afgebroken hoeft te worden.

Vanuit de zogenaamde concentraat bulk (voorraad)containers wordt de concentraatvloeistof d.m.v. de besturingskast en de opvoerleiding verpompt naar de concentraatdagtank, welke op de lekbak staat. Het geheel van dagtank en lekbak wordt d.m.v. een frame tegen het betondek gemonteerd, of zelfdragend op de verdiepingsvloer geplaatst. Vanuit de concentraatdagtank wordt de concentraatvloeistof door de PE-Xa verdeelleiding gedistribueerd naar de diverse afnamepunten op de dialyseafdeling. Het concentraat afnamepunt wordt uitgevoerd met een kunststof snelkoppeling, waarop de dialysemachine aangesloten kan worden. De keuze voor het type snelkoppeling vindt plaats in overleg met de gebruiker (dialysetechnicus).

De concentraatdagtank is zo geconstrueerd dat de inhoud van de dagtank bij een elektrische en/of mechanische storing te allen tijde voldoende is om de lopende dialysebehandeling af te ronden. Door middel van  een niveausensor op de concentraatdagtank wordt de besturingskast aangestuurd. Het Acess Concentrate Control System kent diverse alarmen/meldingen.

 

Automatische omschakeling

Aan het Acess CCSMed concentraatverdeelsysteem kunnen per kwaliteit concentraatvloeistof twee bulkcontainers worden aangesloten, wanneer één van de bulkcontainers leeg is schakelt het systeem automatisch over op de volle bulkcontainer. Dit geeft de beheerder van de installatie ruimschoots de tijd om de lege bulkcontainer te verwijderen en een nieuwe volle container terug te plaatsen.

 

Voordelen van het Acess CCSMed concentraatverdeelsysteem:

 • Het systeem is geschikt voor alle type dialysemachines;
 • Het systeem is geschikt voor alle kwaliteiten concentraat, materialen zijn zo gekozen dat het hoge zoutgehalte in de vloeistof geen invloed heeft op de werking van de installatie;
 • Geen gesleep met losse tankjes concentraatvloeistof, ontlasting van het verpleegkundig personeel;
 • Minder opslagruimte nodig op de dialyseafdeling;
 • Automatische omschakeling concentraat bulkcontainers;
 • Het systeem kan grote hoogte overbruggen. Hierdoor kunnen de besturingskast en de concentraat bulkcontainers dichtbij de goederenontvangst geplaatst worden en de concentraatdagtank met verdeelleiding elders in het ziekenhuis. Dit kan zorgen voor een reducering van de logistieke kosten;
 • De dagtank heeft voldoende reserve inhoud bij laag alarm om een complete dialyseshift probleemloos te kunnen afronden;
 • Bij een mechanische en/of elektrische storing bevindt zich voor 4 uur reserve concentraatvloeistof in de dagtank, hierdoor ontstaat ca. 4 uur de tijd om de storing op te lossen;
 • Alarmen kunnen eenvoudig via de potentiaalvrije contacten in de besturingskast worden gekoppeld met het GBS.

Meer informatie?

Bel +31 (0)165 - 56 45 40

telefoon icon

of laat u terugbellen

Stel uw vraag